شایع‌ترین آفات جو و راه‌های مقابله با آن‌ها

فهرست

از قدیم تا امروز جو یکی از گیاهان و دانه‌های پرمصرف توسط انسان و حیوانات گیاهخوار بوده است و بسیاری از افراد برای تهیه غذای روزانه و نان از آن استفاده می‌کردند؛ در برخی موارد ممکن است آفات و بیماری‌های مختلف مانند انواع حشرات یا قارچ‌های بیماری‌زا سبب کاهش عملکرد این محصول و از بین رفتن آن‌ها شود، این کار می‌تواند خسارت‌های مالی فراوانی برای کشاورزان به وجود بیاورد، به همین دلیل شناخت شایع‌ترین آفات جو می‌تواند به کشاورزان کمک کند تا نسبت به رفع آن‌ها اقدام کرده و جلوی ضررهای هنگفت را بگیرند. اگر آفات جو برای شما نیز یک دردسر بزرگ هستند؛ پیشنهاد می‌کنیم که تا پایان مقاله همراه ما باشید، چراکه قرار است به این سؤال‌ها پاسخ دهیم:

  • شایع‌ترین آفات جو چیست؟
  • راه‌های مقابله با انواع مختلف آفت جو چیست؟
  • چطور می‌توان آفت جو را به‌سرعت تشخیص داد و آن را از بین برد؟

شما می توانید برای آگاهی از کشت و همچنین بیماری های جو به مقاله های  نحوه کشت جو و اصول پرورش آن و بیماری‌های مهم جو و رفع آن‌ها مراجعه کنید.

شته
شته

شته

یکی از مهم‌ترین آفات جو شته‌ها هستند که می‌توانند بیماری‌های مختلفی مانند زرد شدن برگ‌ها، ایجاد انواع لکه روی برگ‌ها و توقف یا کاهش رشد را برای گیاهان جو به وجود بیاورند. شته‌ها دارای رنگ‌های مختلفی هستند و بقایای آن‌ها همانند انگل می‌تواند گیاهان را از بین ببرد. این گیاهان با فروکردن خرطوم خود در محفظه‌های بین برگ‌ها از شیره آن‌ها تغذیه کرده و باعث از بین رفتن سبزینه‌ها و خشک شدن گیاه می‌شود. نحوه مبارزه با شته‌ها معمولاً به‌صورت زیر انجام می‌شود:

کنترل بیولوژیکی

راه‌های طبیعی و بیولوژیکی زیادی وجود دارد که می‌توان با شته‌ها مقابله کند مثلاً استفاده از:

  • حشرات مبارز مانند زنبورها و کفشدوزک
  • عصاره‌ تنباکو
  • استفاده از محصولات خانواده پیازها یا محلول سیر

می‌تواند روش‌های طبیعی باشد که باعث دور شدن شته‌ها از گیاه جو می‌شود.

کنترل شیمیایی

در مرحله بعد می‌توان از کنترل شیمیایی مانند انواع سموم و آفت‌کش‌ها استفاده کرد، سم‌پاشی صحیح و اصولی می‌تواند از فعالیت شته‌ها جلوگیری کرده و باعث مرگ آن‌ها شود.

شته
شته

سن

یکی دیگر از آفات جو که بسیاری از افراد آن را جزء سرسخت‌ترین و کلیدی‌ترین آفات در نظر می‌گیرند، حشره سن است، این آفت از اصلی‌ترین آفت‌های جو به‌حساب می‌آید که در مراحل مختلف به این گیاه حمله کرده و خسارات جبران‌ناپذیری ایجاد می‌کند. آفت سن قسمت‌های مختلف گیاه مانند جوانه مرکزی، برگ‌ها، ساقه و خوشه‌ها را موردحمله قرار می‌دهد و سبب از بین رفتن گلوتن و درنتیجه کاهش کیفیت جو می‌شود. از مهم‌ترین اقدامات برای مقابله با فعالیت سن می‌توان به برداشت زودهنگام محصول و استفاده از محصولات شیمیایی مانند آفت‌کش‌ها و سم‌های مخصوص در شرایط آب و هوایی مناسب و قبل از جفت‌گیری سن‌ها اشاره کرد.

سوسک سیاه

سوسک سیاه از دیگر آفات جو به‌حساب می‌آید، لارو این حشرات بیشترین خسارت را به گیاهان جو و گندم وارد می‌کند، لارو سوسک سیاه باعث از بین رفتن ساقه‌های تازه تشکیل‌شده می‌شوند، همچنین سوسک‌های بالغ از دانه‌های تازه تغذیه کرده و به همین دلیل باعث از بین رفتن و ایجاد خسارات مختلف به گیاه جو می‌گردد. این حشره از زمان کشت جو تا بالغ شدن آن باعث ایجاد خسارات مختلف و از بین رفتن قسمت‌های مختلف دانه و گیاهان جو می‌شوند. از مهم‌ترین روش‌های کنترل و مقابله با سوسک سیاه می‌توان به شخم زدن زمین پس از برداشت محصول و رعایت تناوب زراعی، دور کردن بقایای آلوده زراعی، استفاده از سوسک‌های شکارگر لارو و در آخر استفاده از محصولات شیمیایی و سم‌پاشی صحیح و استاندارد، اشاره کرد.

تریپس
تریپس

تریپس

ازجمله آفت‌های مکنده که می‌تواند بسیار خطرناک باشد، حشره تریپس است، این آفت زادوولد سریعی داشته و جزء خطرناک‌ترین آفات جو به‌حساب می‌آید، در حال حاضر بسیاری از باغداران آن را جزء اصلی‌ترین آفت‌های جو در نظر می‌گیرند که در تمام مراحل کشت جو می‌تواند به این گیاه حمله کرده و خسارات مختلفی به وجود بیاورد. آفت تریپس خسارت‌های زیادی به اندام‌های زایشی و رویشی گیاه وارد کرده و می‌تواند به‌عنوان یک تهدید جدی برای محصولاتی مانند جو و گندم به‌حساب بیاید. استفاده از حشره شکارگر Amblyseius swirskii می‌تواند یکی از بهترین گزینه‌ها برای مقابله با این آفت باشد، علاوه بر این، در بیشتر کشورهای دنیا از آفت‌کش‌ها و سموم برای از بین بردن و دفع این نوع آفت جو استفاده می‌کنند.

تریپس
تریپس

سوسک برگخوار غلات

فعالیت سوسک برگخوار غلات در روزهای گرم و آفتابی بیشتر است و این حشره بالغ و لارو آن، از برگ تازه و نرم غلات مانند جو و گندم تغذیه می‌کنند. این آفت جو باعث از بین رفتن محصول و تحمیل خسارات شدید می‌شود. در مواقعی که شدت حمله بالا باشد می‌تواند باعث خشک شدن و از بین رفتن بوته نیز بشود. همانند دیگر آفات جو، استفاده از انواع مبارزات شیمیایی برعلیه سوسک برگخوار غلاف نیز می‌تواند گزینه مناسبی باشد، به این منظور استفاده از انواع حشره‌کش‌ها مانند مالاتیون، سوین یا دیپترکس می‌تواند برای کنترل یا مقابله با آن‌ها در سطوح کوچک جوابگو باشد. انجام برخی از کارها مانند

  • کشت دیرهنگام
  • برداشت سریع محصول
  • استفاده از ارقام مقاوم
  • مدیریت صحیح کود دهی

می‌تواند جز‌ء اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از حمله این نوع آفات جو به‌حساب بیاید.

سوسک برگخوار غلات
سوسک برگخوار غلات

کرم های مفتولی ریشه

کرم مفتولی ریشه از آفت‌های بسیار مخرب و سرسخت بوده که کنترل آن کار دشواری است، این کرم به ریشه گیاهان زراعی مختلف ازجمله جو حمله کرده و باعث از بین رفتن و آسیب رساندن به میلیون‌ها هکتار مزرعه جو می‌شود. در حال حاضر بسیاری از کشاورزان کرم‌های مفتولی ریشه را از مخرب‌ترین آفات نام می‌برند؛ به دلیل اینکه این کرم‌ها زیرزمین زندگی می‌کنند درنتیجه مقابله و کنترل آن‌ها کار بسیار سختی بوده و نیاز به نظارت دقیق و کنترل با استفاده از برنامه‌های مدیریتی تلفیقی آفات دارد.

در صورت نگرانی از وجود این کرم مفتولی و لاروهای آن درون خاک، می‌توانید از شرکت ست پلت که به‌طور تخصصی از پیشرفته‌ترین روش‌های سنجش از راه دور مانند پایش ماهواره‌ای استفاده کرده و به بررسی دقیق زمین کشاورزی شما می‌پردازد، کمک بگیرید. این شرکت می‌تواند اطلاعات دقیقی مانند عملکرد محصول و پیش گاهی از آفات احتمالی را در اختیار شما قرار داده و وضعیت سلامت و تراکم مزرعه شمارا به‌صورت هفتگی گزارش دهد.

مگس کنتاری نیا
مگس کنتاری نیا

مگس کنتاری نیا

از زمان کشت جو تا برداشت آن آفات مختلفی این گیاه را تهدید می‌کند، یکی از اصلی‌ترین آفت‌های جو که خسارات قابل توجهی به محصولات مختلف وارد می‌کند، مگس کنتاری نیا است، این حشره روی گیاه جو تخم‌ریزی کرده و با این کار آسیب‌های جدی به گیاه وارد می‌کند. لاروها پس‌ازاینکه سر از تخم بیرون می‌آورند می‌توانند آسیب‌های فراوانی به انتهای پرچم و قسمت‌های نرم گیاه جو وارد کنند تاکنون اقدامات خاصی برای مقابله با این آفت در نظر گرفته نشده است، ولی استفاده از سم کنفیدور با دوز 250 تا 300 سی سی جزء مواردی است که از فعالیت بیش‌ازاندازه آن‌ها جلوگیری می‌کند، برای حصول نتیجه و از بین بردن سریع‌تر آن‌ها باید به‌صورت مکرر اقدام به سم‌پاشی شود.

ملخ مراکشی

ملخ‌ها از مخرب‌ترین آفات جو به‌حساب می‌آیند که هجوم آن‌ها به مزارع بسیار شایع بوده و کنترل آن‌ها کار دشواری است، ملخ‌ها به‌صورت گروهی به مزارع و محصولات حمله می‌کنند و به دلیل این‌که جمعیت آن‌ها زیاد است درنتیجه از بین بردن آن‌ها نیز کار سختی است. ملخ‌های مراکشی از خطرناک‌ترین انواع ملخ‌ها برای محصولات کشاورزی هستند، این حشرات دارای رنگ خاکستری مایل به زرد با لکه‌های تیره بوده که در مناطق خشک زندگی می‌کنند و پس از گرم شدن هوا به‌صورت گروهی به پوشش‌های گیاهی مختلف مانند مزارع جو هجوم می‌آورند، برخی از گونه‌های پرندگان مانند کلاغ، گنجشک و سوسک‌های Meloidae  دشمنان طبیعی این آفات جو هستند. استفاده از انواع سم فنیتروتیون، مالاتیون، لیندین، سومیتیون  و… نیز می‌تواند برای مقابله با ملخ‌های بالغ یا لارو آن‌ها استفاده شود.

شرکت ست پلت

با استفاده از بهترین و مؤثرترین روش‌های ممکن باعث افزایش کیفیت زمین و محصولات می‌شود و علاوه بر آن از هزینه‌های اضافی را کاهش می‌دهد؛ برای مشاوره تخصصی به صفحه تماس با‌ما مراجعه کرده و از مشاوره رایگان کارشناسان ما بهره‌مند شوید.

سامانه ست پلت آماده خدمت رسانی به شما کشاورزان عزیز است

ست پلت بهترین و ارزان ترین راه برای نجات مزرعه شما

سامانه ست پلت

شما می توایند از تمامی خدمات ما کاملا رایگان برای تست و ارزیابی استفاده کنید.
ثبت نام / ورود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *