شاخص‌های گیاهی

شاخص گیاهی در تصاویر ماهواره‌ای چگونه است؟

استفاده از تصاویر ماهواره‌ای چند طیفی برای مقاصد پایش سلامتی و تنش‌های محصولات کشاورزی از مهم‌ترین کاربردهای سنجش‌ازدور است. در مراحل رشدی مختلف و با تغییر ساختار گیاهان، بازتاب نور در گیاهان تفاوت دارد. برای مثال برخی پدیده‌ها مانند کاهش میزان سبزینگی در گیاهان، تغییر حجم آب در گیاه، کاهش دمای سطح به علت فتوسنتز و مانند آن‌ها می‌توانند سبب تغییر در بازتاب نور از گیاه در یک یا چند باند غیرمرئی یا مرئی شوند. گروه ست پلت از این ویژگی‌ها برای تشخیص تنش­‌های گیاهی و پایش زمین‌ها استفاده می‌کنند که در سامانه پایش سرا سری satplat.com در اختیار عموم قرارگرفته‌اند. از این اطلاعات می‌­توان برای مدیریت زمین‌های کشاورزی، افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها استفاده کرد که این روش نسبت به بازدید زمینی برای مزارع بزرگ خصوصاً 50 هکتار به بالا مزیت چشمگیری دارد. نمونه‌ای از خروجی‌های این شرکت را برای توصیه‌های مدیریتی در مزرعه مشاهده نمایید

SATELITE

NDVI رایج‌ترین شاخص پوشش گیاهی در سنجش‌ازدور است که به‌سادگی رشد گیاه را بر اساس نحوه انعکاس امواج نوری مختلف توسط یک گیاه توصیف می‌کند. می‌توان از آن در کل فصل تولید استفاده کرد، به‌جز زمانی که پوشش گیاهی بسیار کمیاب است. این شاخص نسبت به روشنایی خاک و اثرات جوی کاملاً حساس است. بهترین زمان استفاده از این شاخص در اواسط فصل در مرحله رشد محصول است.

شرکت ست پلت برای راحتی کاربران، مقادیر این شاخص را با پارامترهای رنگی نشان می‌دهد که رنگ سبز بیانگر محصول متراکم و سالم و رنگ قرمز نشان‌دهنده‌ی محصول کم‌پشت و پراکنده و یا وجود مشکلاتی در زمین است که با سایر شاخص‌هایی که در ادامه می‌بینید، قابل توصیف خواهد بود. کشاورزان با تشخیص نواحی کم‌پشت از طریق نقشه‌های ارائه‌شده توسط ست پلت، می‌توانند به منطقه موردنظر مراجعه کرده و نسبت به رفع مشکل اقدام نمایند.

همچنین برای مطالعه بیشتر می توانید به مقاله شاخص پوشش گیاهی ndvi چیست؟ مراجعه کنید.

NDVI

NDVI (شاخص تراکم گیاهی)

NDWI

NDWI (شاخص محتوای آبی گیاهان)

NDWI به تغییرات محتوای آبی محصولات کشاورزی حساس است. از این شاخص برای شناسایی زمین‌های کشاورزی سیل‌زده، شناسایی زمین‌های کشاورزی آبیاری شده و تشخیص تالاب‌ها استفاده می‌شود. در سامانه‌ی شرکت ست پلت این شاخص بارنگ آبی مدل­سازی شده است. همان‌طور که از این شکل مشخص است، هرچه تصویر آبی‌تر باشد محتوای آبی محصول بیشتر و هرچه تصویر قرمزتر باشد، محتوای آبی کمتر خواهد بود. از این شکل نتیجه می­گیریم که قسمت­هایی از زمین­ که به رنگ قرمز هستند با مشکل کم‌آبی مواجه هستند. کاربران ست پلت با شناسایی نواحی کم آب، می‌توانند نیست به آبیاری ناحیه موردنظر اقدام کنند.

NDRE (شاخص میزان ازت گیاه) نشان‌دهنده سطح نیتروژن جذب‌شده توسط گیاه است. بهترین زمان برای اعمال شاخص میزان ازت، اواسط تا اواخر فصل رشد یعنی زمانی که گیاهان بالغ و آماده برداشت هستند، است. در این مرحله، سایر شاخص‌ها برای استفاده کمتر مؤثر خواهند بود. در این مرحله، NDRE یک شاخص بسیار بهتر از NDVI است. به همین دلیل است که استفاده از نقشه NDRE برای کود دهی با نرخ متغیر، سم‌پاشی، آبیاری، کود دهی و سایر فعالیت‌های مزرعه‌ای در مراحل بعدی رشد مؤثرتر خواهد بود.تعیین نواحی با میزان ازت کم خیلی مهم است، چون کشاورز نواحی با ازت کمتر را شناسایی کرده و نیاز نیست کل زمین را کود دهی کند که نتیجه‌ی این کار صرفه‌جویی در مصرف کود و هزینه‌ها است.

سامانه ست پلت برای راحتی کاربران، میزان ازت را با پارامترهای رنگی بیان می‌کند. همان‌طور که از شکل مشخص است، هرچه میزان شاخص NDRE بیشتر باشد یعنی میزان ازت گیاه بیشتر بوده و آن ناحیه از نقشه بارنگ بنفش نمایش داده می‌شود. همچنین رنگ سبز نشان‌دهنده کاهش و عدم وجود ازت در گیاه است

NDRE

NDRE (شاخص میزان ازت گیاه)

LAI

LAI (شاخص گیاهی سطح برگ)

 LAI (شاخص گیاهی سطح برگ) برای تجزیه‌وتحلیل سطح شاخ و برگ زمین طراحی‌شده است و مقدار برگ‌ها را در یک منطقه خاص تخمین می‌زند که برای نظارت بر سلامت محصول و جنگل، محیط‌زیست و شرایط آب و هوایی مهم است. برای مقایسه و انتخاب بهترین رقم بخصوص گیاهان علوفه‌ای که سطح برگ بالایی دارند، این شاخص خیلی حائز اهمیت است. سامانه‌ی ست پلت این شاخص را بارنگ سبز و زرد نشان داده‌شده است. همان‌طور که در شکل مشاهده می‌شود، نواحی بارنگ سبز پررنگ‌تر دارای سطح برگ بیشتری می‌باشند و بالعکس.

همچنین برای مطالعه بیشتر می توانید به مقاله شاخص سطح برگ مراجعه کنید.

CHL (شاخص کلروفیل تولیدشده گیاه) میزان ذخیره کلروفیل محصول را نشان می‌دهد. هرچه میزان شاخص CHL   بیشتر باشد، میزان کلروفیل گیاه بیشتر است. سامانه ست پلت این شاخص را بارنگ سبز و قهوه‌ای نشان می‌دهد. در تصویر مشخص است، هرچه رنگ نقشه سبزتر باشد، نشان‌دهنده کلروفیل بیشتر در گیاه است و هرچه به سمت رنگ قهوه‌ای برود، نشان‌دهنده کاهش و عدم وجود کلروفیل در گیاه است. کلروفیل بالا می‌تواند نشانه‌ی رشد اندام‌های گیاه و افزایش سطح سبز باشد. شاید در محدوده‌هایی که کلروفیل کمتری دارند، اندازه گیاه کوچک‌تر و سطح سبز آن کمتر است که در این صورت تقویت بیشتر این مناطق باعث افزایش سطح کلروفیل در این نواحی خواهد شد.

CHI

CHL (شاخص کلروفیل)